Dilluns 26

Agost de 2019

100 anys de revistes infantils i juvenils en català

16/06/2004 10:00h

En Patufet, Tretzevents, Cavall Fort i Les tres bessones són algunes de les revistes infantils i juvenils que han distret i educat els infants catalans en els darrers cent anys. Algunes van néixer a principi de segle. D’altres han sorgit en els darrers anys. Totes elles, però, tenen un denominador comú: estan escrites en català. Si vols conèixer les revistes infantils i juvenils que han format part de la infància de molts catalans, ara pots visitar l’exposició D’En Patufet a Les tres bessones, les publicacions infantils i juvenils en català i els seus dibuixants, a Vilabertran (l’Alt Empordà). Aquesta exposició fa un repàs del que ha estat la premsa infantil i juvenil en català, centrant-se sobretot en el període 1904-1939. L’exposició pretén mostrar l’esforç que han hagut de fer els professionals implicats per tirar endavant aquestes revistes i la qualitat amb que s’ha aconseguit. És per això, que l’exposició dedica tot un bloc a mostrar alguns exemplars i algunes portades de les publicacions d’abans de la guerra civil espanyola. Moltes d’elles, com En Patufet, que enguany celebra el seu centenari, desaparegueren en esclatar el conflicte, per sempre o per renéixer en la postguerra.

L’exposició D’En Patufet a Les tres bessones també dedica un altre gran bloc a les revistes sorgides en els anys posteriors a la guerra fins a l’actualitat, com Cavall fort, Les tres bessones o La revista dels súpers. En total 16 revistes que posen de manifest el bon futur que es preveu per aquest sector de la premsa.

En un i altre bloc, es mostren dibuixos originals dels dibuixants més populars de l’època, des de Cornet, Junceda i Apel·les Mestre, fins a Mercè Llimona, Opisso, Picanyol, Mia, Roser Cabdevila, i així fins a un total de 57 professionals.

Aquesta exposició, organitzada per l’Associació Conèixer Catalunya (ACCAT), està instal·lada al Monestir de Santa Maria de Vilabertran i hi romandrà fins el 30 d’octubre de 2004. L’horari de visita és de 10:00 a 13:00 hores i de 15:00 a 17:30 hores, excepte el dilluns que està tancat.

A banda d'aquesta exposició, al mateix monestir també es pot veure la col·lecció de cartells El dibuix a Catalunya, 100 dibuixants que cal conèixer, que estan exposats des de desembre de 2003, i sobre els quals l'ACCAT està elaborant un llibre.

segueix-nos «