Dilluns 26

Agost de 2019

La Xarxa

Mèdia

Coneguem Ràdio l’Escala

02/10/2015 15:39h

L’origen de Ràdio l’Escala es remunta al 1984, quan un grup de joves del municipi va fer malabarismes tècnics per engegar les emissions des d’un garatge. Aquell experiment va provocar interferències, fins al punt que alguns veïns no van poder veure la televisió durant dies. El naixement de moltes emissores municipals, als anys 80, va estar marcat per un voluntarisme que ens ha deixat episodis entranyables com aquest. Des de llavors, ha plogut molt. El mitjà empordanès s’ha professionalitzat i s’ha dotat d’un equip de periodistes que porta el pes dels programes d’actualitat. I ho fa en una redacció integrada, en què també es produeixen continguts informatius de televisió per a Canal 10 Empordà.

La resta de la graella la configuren programes fets per col·laboradors i un grapat d’espais oferts per La Xarxa, com el ‘Notícies en xarxa’ i ‘En joc’. Des del 2001 Ràdio l’Escala té la seu a Can Masset, un edifici municipal que allotja diverses entitats.

L’emissora comparteix dependències amb Canal 10 Empordà i, conjuntament, ocupen un centenar de metres quadrats, equipats amb una redacció, dos estudis i un locutori, entre altres espais.

Informació, divulgació i entreteniment

La informació sobre l’Escala i els municipis del voltant esquitxa tota la graella. De 9h a 10h, el repàs a l’actualitat local centra el programa despertador ‘El més calent a l’aigüera’. A les 13h, s’emet ‘L’Informatiu’, que inclou cròniques, informació esportiva, previsió meteorològica i agenda. De dilluns a divendres, aquest programa s’encadena a les 13.30h amb un bloc de mitja hora de contingut rotatori en funció del dia de la setmana: esports, tertúlia, repàs a l’actualitat social i cultural, i entrevista a l’alcalde, entre altres propostes. A tot això, cal sumar-hi un parell de butlletins diaris.

Qui capitaneja l’oferta informativa és el periodista Abel Font, director de l’emissora. Ell també és el conductor, juntament amb Joan Brugués, del magazín matinal ‘El més calent a l’aigüera’, que si bé rep el mateix nom que el programa despertador, té vocació divulgativa i d’entreteniment. D’11h a 13h, l’espai combina informació d’àmbits local i general amb seccions a càrrec de col·laboradors. N’hi ha un bon reguitzell: crònica rosa, xarxes socials, cuina, salut, rutes i cinema, entre d’altres.

Els col·laboradors, al capdavant dels esports i els espais temàtics

Les tardes són eminentment musicals, amb programes fets per col·laboradors. El ventall de gèneres és ampli: música independent, blues, folk i bandes sonores, entre d'altres. Els matins dels caps de setmana també s’omplen de melodies populars amb forta tradició a l’Escala, com són les sardanes, les havaneres i el cant de taverna. Sobre els col·laboradors també recau la informació esportiva, que té el màxim exponent en l’espai ‘Zona mixta’, amb una edició divendres, prèvia a les competicions del cap de setmana, i una altra dilluns, centrada en els resultats de la jornada.

La vintena de col·laboradors que cada setmana passen per l’emissora juguen, doncs, un paper crucial en diverses franges de la programació.

Una aplicació per a mòbils, el proper repte tecnològic

Ràdio l’Escala es pot sintonitzar en el 107.6 de la FM i també a través del web (radiolescala.cat), amb emissió en directe i programes a la carta. L’emissora també està present a la TDT i alhora ocupa algunes franges de Canal 10 Empordà. El següent pas és guanyar una finestra als dispositius mòbils amb la creació d’una aplicació, un repte que es podria assolir en uns mesos.

segueix-nos «