Dilluns 26

Agost de 2019

Els conflictes mundials, en format vídeo

27/05/2003 20:33h

L’Observatori de Vídeo No Identificat (OVNI) ha organitzat l’exposició OVNI 2003, que inclou les noves obres catalogades al seu arxiu. Les noves 150 obres de vídeo són documents de denúncia que ens remeten a conflictes tan sagnants com l’11-S o la intifada palestina. La mostra, totalment gratuïta, s’inaugura aquest dimarts 27 a les 21:00 hores i es podrà veure fins el proper diumenge 1 de juny. La mostra es pot veure cada dia entre les 12:00 i les 23:00 hores al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). L'observatori sempre s'ha caracteritzat per la crítica a la cultura i a la societat contemporània i aquest torna a ser el tema central d’OVNI 2003. A partir del vídeo, en els seus diferents llenguatges que inclouen el documental i el vídeo-art, l’exposició fa un recorregut per temes candents que sovint obren els noticiaris. Són obres com Palestina resisteix; Argentina arde; Setembre 11; Globalització; Clandestins sense papers; o Turisme colonial.

OVNI 2003 també inclou un espai anomenat Arxiu Babilònia, que permet consultar, en DVD i CD-Rom, materials corporatius i promocionals d’empreses com IBM, Microsoft, Bayer o d’entitats militars com l’Air Force o l’U.S. Army. L’Arxiu Babilònia permet triar a la carta entre uns 700 documents audiovisuals del període 2001-2003 que es dirigeixen a públics molts concrets.

Cal tenir en compte que molts d'aquests vídeos s'han elaborat per ser vistos internament en les empreses o en fires sectorials i que el seu missatge, visionat fora de context, pot "cobrar una transparència de significat sorprenent fins i tot per aquells que estan habituats a la publicitat de consum", segons explica l'organització. Així, per exemple, el somni americà es desfà entre les imatges d’encaixada de mans de Donald Rumsfeld i Sadam Hussein, en el classisme de les empreses constructores d’avions, en les entrevistes amb reclutes o en tota la "paranoia" post 11-S.

Un altre dels elements destacats de l'OVNI 2003 és la presencia d’artistes nord-americans com Jim Fleming, Eric Goldhagen i Lewanne Jones, membres de les editorials Autonomedia Ed., Mark Hosler del col·lectiu anticopyright Negativland, i el canadenc Steve Reinke. Els artistes exposaran els seus projectes i els comentaran amb el públic assistent.

OVNI va néixer fa 11 anys, de la mà de Toni Serra i Joan Leandre i es va integrar de manera totalment independent al CCCB, que començava per aquells dies. La primera mostra d’OVNI va ser l’any 1993 a la sala Metrònom i, a partir de 1994, les diferents mostres es fan al CCCB. L'any 1997, Rosa Llop es va incorporar a OVNI i, gràcies a l’ajut de un petit col·lectiu de col·laboradors i programadors de diferents països, han aconseguit un arxiu de més de 700 documents audiovisuals entre vídeo-art, documentals o Arxius Babilònia.

segueix-nos «