Dijous 24

Octubre de 2019

La Xarxa

La festa del foc de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola il·lumina un any més la nit de Nadal

Dilluns 24 de desembre, en directe, a partir de les 18h, a la teva televisió local

19/12/2018 09:57h

La Xarxa

A la nit de Nadal, a Bagà, el foc és el protagonista. Com cada any, la Fia Faia dona la benvinguda al solstici d'hivern i els vilatans d'aquest poble medieval encenen les seves faies per celebrar-ho. La festa es podrà seguir en directe a les televisions locals gràcies a la retransmissió que farà Televisió del Berguedà en col·laboració amb La Xarxa de Comunicació Local.

La festa comença a les 18h, quan es pon el sol. Els vilatans pugen a la muntanya del Siti per encendre una foguera i quan es fa fosc, baixen el foc amb les seves faies al centre de la vila, a la plaça Porxada, on el reparteixen entre els veïns que participen de la festa. Quan les torxes queden ben curtes, es fa una foguera, sobre la qual salten els joves i al seu voltant es forma una rotllana de ball i de joc.

Els carrers i places s’omplen de torxes flamejants fetes amb una herba molt abundant per aquestes terres, la Cephalaria Leucantha, que cullen la primera setmana del mes i deixen assecar.

Èric Calderer serà l'encarregat de retransmetre la Fia Faia de Bagà i des de la muntanya de la Siti, Núria Rius, informarà de la baixada dels faiers. Enguany, la Televisió del Berguedà farà connexions en directe amb Sant Julià de Cerdanyola, l'altra vila que celebra aquesta festa del foc. Abraham Orriols pujarà a la muntanya del Clos, propera de Sant Julià, i baixarà amb els vilatans fins al centre del poble. En total s'espera que s'encenguin 600 faies entre els dos pobles. 

La festa va ser declarada patrimoni de la humanitat l'any 2016, conjuntament amb totes les festes del foc que es fan al Pirineu pel solstici d'estiu.

On i quan es podrà veure la Fia Faia

Aquesta festa d'hivern es podrà seguir en directe a les televisions de proximitat i per 'streaming' a laxarxa.cat. Clica aquí per saber qui farà la retransmissió. 

segueix-nos «