Diumenge 24

Juny de 2018

La Xarxa

Mèdia

La fibra òptica apodera els mitjans locals a produir continguts conjuntament

El nou sistema tècnic permet treballar en grup per generar programes en clau territorial o temàtica

14/06/2017 12:56h

“És un salt revolucionari”. Són paraules de Xavier Cabestany, responsable d’Infraestructures de La Xarxa, per referir-se a les oportunitats de producció conjunta que el desplegament de la fibra òptica està brindant als mitjans de proximitat. Ho ha dit aquest dimecres al MAC, on ha fet balanç d’aquest nou sistema de distribució de senyal pocs mesos després d’implementar-lo en 129 emissores i totes les televisions (32 en TDT, 12 IP) que hi estan adherides. Així, amb la fibra cada mitjà local pot compartir continguts amb d’altres i també amb La Xarxa, en una mena de “tothom amb tothom”. Unes possibilitats que no oferia el sistema anterior, el satèl·lit, en què el senyal era unidireccional de La Xarxa a les ràdios i televisions, és a dir, “d’un a tothom”. 

El fet que les ràdios i les televisions passin a ser "capçalera d'emissió" també les situa en un "nivell més alt de responsabilitat" en tant que assumeixen la continuïtat de la transmissió, ha destacat el representant de La Xarxa. Aquest nou escenari “apodera” com mai fins ara els mitjans locals a poder produir continguts conjuntament. D’aquesta manera, ràdios i televisions d’una mateixa àrea geogràfica tenen les facilitats tècniques per generar programes d’interès territorial. Però no només això. També poden posar-se d’acord per treballar plegats un contingut temàtic. “Podem imaginar-nos un espai dedicat a la producció de l’arròs a Catalunya, centrat en les variacions del Delta i Pals. Aquí poden intervenir-hi tant mitjans de Terres de l’Ebre com de la demarcació de Girona”, ha dit Cabestany.

A data d’avui, La Xarxa ha habilitat fins a vuit grups diferents de televisions i cinc de ràdio, ampliables a curt termini, per funcionar segons aquest nou esquema. A hores d'ara hi ha quatre programes informatius de televisió amb un canal "capçalera" que emet per a un grup de televisions pròximes. Per exemple, 'Girona Directe' té com a capçalera TV Girona, que distribueix el senyal a un grup de sis televisions de la demarcació. En ràdio, Mataró Ràdio és la capçalera d''Ona Maresme', que engloba un grup amb quatre emissores de la demarcació.

La multicontinuïtat, un pas endavant per personalitzar la programació

La fibra també ha donat pas a l’anomenada multicontinuïtat, és a dir, la possibilitat d’obrir simultàniament diferents finestres d’emissió. "En el cas de La Xarxa, això ens permet, per exemple, oferir en una continuïtat un partit de futbol i en una altra un concert, i que sigui cada mitjà el que esculli el contingut que més li interessi. Des d’aquest punt de vista, les ràdios i les televisions guanyen marge per personalitzar la seva programació", ha reblat Cabestany.

Un altre avantatge remarcable de la fibra és la possibilitat de fer vàries connexions simultànies de televisió en directe des de diferents punts del país. Amb les anomenades motxilles de transmissió de senyal de vídeo a través de xarxes 3G/4G, això ja és possible i sens dubte enriqueix el contingut.

Qui fet per a La Xarxa el desplegament de la fibra òptica i n'està assumint el manteniment és Telefónica. Javier Muniáin, gerent de Serveis Digitals de l'Àrea Mediterrània de la companyia, ha explicat que han desplegat la fibra òptica a 191 municipis i ha refermat el compromís per estendre-la als 247 municipis programats. De cara a La Xarxa, ha anunciat més facilitats per millorar l'emissió a través de grups de distribució. 

segueix-nos «

 

els continguts de la teva TV local «