Dimarts 19

Juny de 2018

La Xarxa

Mèdia

La regulació específica per als operadors catalans de TDT: a la pràctica, una trava competitiva?

La Xarxa reflexiona en el MAC sobre la normativa aplicada als nous formats audiovisuals

14/06/2017 14:03h

La realitat en l’àmbit de la comunicació audiovisual va molt per davant de la legislació. Les lleis que regulen el sector responen a una lògica d’abans d’internet, quan calia una llicència de l’espai radioelèctric per operar i les autoritats tenien un marc clar on exercir el seu control. La innovació tecnològica ha permès als operadors tradicionals de TDT explotar nous models de negoci complementaris o paral·lels, des de les televisions IP fins a les plataformes de vídeo a demanda o els serveis de lliure transmissió (l’anomenat ‘over the top’). Aquest nou panorama, clarament avantatjós per als operadors, ha complicat molt les coses als legisladors. Així s’ha posat de manifest aquest dimecres en el MAC, durant la sessió sobre normativa aplicable als nous formats audiovisuals promoguda per La Xarxa.

Marta Insúa, responsable del Servei d’Assessoria Jurídica de La Xarxa, ha explicat que “és molt difícil preveure la regulació de les diferents formes d’explotació quan canvien dia a dia”. L’abast mundial d’internet també complica la regulació, i d’exemples n’hi ha molts. “És possible que un operador dels Estats Units presti els seus serveis a un usuari europeu, o que un operador europeu faci servir una plataforma tecnològica allotjada a qualsevol país del món”, ha dit. A aquesta complexitat se li suma un factor polèmic. El fet que els operadors de TDT de Catalunya estiguin sotmesos a una regulació específica (llei de la comunicació audiovisual) que no afecta altres operadors (nacionals i estrangers) els situa en desavantatge al mercat. El motiu és clar: les obligacions i els controls no són els mateixos.

En la ponència també han participat altres advocats especialitzats en dret audiovisual: Víctor Blasco, del bufet Blasco Sellarès; Carme Pascual, d’Écija, i Júlia Bacaria, especialitzada en protecció de dades de Global Legal.

A partir d’ara...

Actualment estan sotmeses a la legislació audiovisual totes les formes de comunicació sigui quin sigui el suport, plataformes de vídeo a la carta incloses. Carme Pascual ha explicat que hi ha una proposta de modificació de directiva amb què quedaran sotmeses a la legislació totes les plataformes de distribució de vídeos. També canviarà el règim de publicitat, que serà més flexible. Per la seva banda, Júlia Bacaria ha parlat de les obligacions sobre privacitat que tenen els operadors en els nous formats. Així, aquells que tinguin el domicili fora d'Europa s'hauran de sotmetre a la legislació europea, adoptant les mesures de seguretat que siguin necessàries.

segueix-nos «

 

els continguts de la teva TV local «