Dilluns 23

Setembre de 2019

Toni Soler denuncia que les pressions polítiques van acabar amb Set de Nit

05/06/2002 18:18h

La principal causa de la desaparició del programa de la graella nocturna de TV3 van ser les queixes dels partits polítics catalans, als que no agradaven les sàtires i caricatures que s'hi mostraven. Això és el que sosté el seu director i presentador, Toni Soler, contradint la direcció de la cadena autonòmica, qui sempre ha assegurat que la reforma de la programació era deguda a la caiguda d'audiència. "La classe política estava una mica cremada", ha dit Toni Soler en una conferència celebrada aquest dimecres a la Universitat Pompeu Fabra. El periodista i historiador s'ha mostrat d'acord amb la tesi, àmpliament comentada de forma extraoficial per professionals del sector, que la caiguda del programa es debia a pressions polítiques.

Soler ha mostrat la seva sorpresa pel fet que les crítiques a Set de Nit provenien de pràcticament tot l'espectre parlamentari, fins i tot de sectors que ha anomenat "progres", i no només de les forces més conservadores. El presentador s'ha referit explícitament als casos protagonitzats per CiU, PSC, ERC i PP, que l'han portat a afirmar que "la llavor de la censura està per tots els llocs".

El periodista, però, també ha reconegut que la important baixada d'audiència en les darreres setmanes del programa havia contribuït a la fi d'un espai que tenia la classe política "una mica cremada".

Cartes de disculpa

Les pressions tampoc es limitaven als partits polítics. Segons ha relatat, nombroses associacions i entitats cíviques també van protestar. "Durant aquest temps no he parat de trucar demanant excuses i escrivint cartes" a entitats descontentes, ha explicat.

El malestar de polítics i entitats va arribar a l'equip mitjançant la direcció de TV3 i a través dels comentaris de diputats que "reflectien l'estat d'ànim d'alguns sectors", ha explicat Soler, que ha afegit que "les primeres espases dels partits no s'han queixat mai directament".

Les protestes de Convergència i Unió eren degudes, principalment, a la caricatura de què era objecte el conseller en Cap de la Generalitat, Artur Mas, a qui es mostrava com un autòmata repentinat d'etern somriure Profidén.

Ken i l'avi

Soler ha dit que a la federació "no va agradar massa" un esquetx en què el sòsia de Mas (l'actor Toni Albà), sospitosament semblant a Ken, el promès de la nina Barbie, sortia amb un caçapapallones perseguint presos fugits dels centres penitenciaris catalans.

El Partit dels Socialistes de Catalunya, per la seva banda, va centrar les seves crítiques en el personatge de Pasqual Maragall que encarnava Queco Novell. Fonts del partit van qualificar la caricatura d'"avi malalt d'Alzheimer" pel seu constant venir d'Arbeca.

Curiosament, tant CiU com PSC coincidien en considerar la caricatura del candidat rival molt més afavoridora que la del seu. "CiU creia que Maragall semblava un senyor entranyable i els socialistes opinaven que la caricatura de Mas el feia simpàtic".

El coala

Pel que fa al PP, el presentador ha assenyalat que "no els va agradar gens el programa" i ha dit que ha estat el partit que "més s'ha queixat" i "amb raó". Quant a ERC, s'ha mostrat molesta per l'aparició d'un "coala amb cara de Josep Lluís Carod Rovira donant salts per l'esquena de Maragall i a la de Mas i cridant 'visca la República' de tant en tant", ha explicat Soler.

El presentador ha dit que els republicans han considerat que el programa "fomentava el bipartidisme" però "és que nosaltres pensàvem que si fèiem una caricatura de Carod Rovira ningú sabria de qui estàvem parlant", ha dit.

A més, ha volgut deixar clar que "nosaltres no fem sàtira a favor o en contra d'uns o altres, sinó que busquem el punt grotesc de cada cosa" i "la gent no ho entén". "Volen saber on estàs ubicat, la gent no veu clar què és el que pretén el bufó", ha afirmat.

El públic

Soler ha volgut posar l'accent en el particular comportament d'un sector de l'audiència de TV3, "que truquen per qualsevol excusa com si fossin accionistes de la cadena". Ha assenyalat que "els directius no poden mostrar-se insensibles a aquest fet".

Sobre un possible retorn a la cadena, Soler ha afirmat estar "a disposició de TV3 pel que vulgui", tot i que veu complicat tornar a curt termini: "Em preocupa, perquè l'any vinent és electoral i les dificultats serien triples".

A banda de la polèmica sobre la presumpta eliminació de Set de Nit per motius polítics, Soler ha dit que el que més li interessa és reflexionar sobre si el programa "estava ben fet o no". "Aquesta és la nostra reflexió i no pensar si hi ha hagut censures o pressions ni tampoc pensar si l'audiència ha estat bona o dolenta".

Set de Nit es va acomiadar de l'audiència el passat 21 de maig amb un programa en què van sortir la majoria dels personatges que han aixecat polèmica, començant per la caricatura del rei Joan Carles I, a càrrec també de Toni Albà. Aquest darrer espai va congregar 347.000 espectadors, un 17,2% de quota de pantalla, una xifra força superior a la mitjana d'audiència del programa.

segueix-nos «