Divendres 22

Febrer de 2019

La Xarxa

Mèdia

'Tot jazz', el primer programa sobre la història del gènere vista des de Catalunya

S'estrena aquest dissabte 28 d'abril a les TV locals, Movistar+ (159) i laxarxa.cat

25/04/2018 13:28h

La Xarxa

El jazz a casa nostra gaudeix d'una salut excel·lent, amb una xarxa d'escoles d'alt nivell; una programació estable en locals de petit format; el suport de la indústria discogràfica i festivals especialitzats arreu del país. Aquesta realitat brillant s'ha construït durant dècades a còpia de sumar entusiasmes i voluntats anònimes. Com s'ha forjat aquesta relació d'amor amb el gènere? Per conèixer les claus d'aquest idil·li musical arriba 'Tot jazz', un programa de televisió que repassa la història del jazz clàssic vista des de Catalunya. Aquest recorregut parteix, com no podria ser d'altra manera, dels Estats Units, bressol del gènere, i acaba fent parada a casa nostra, on la influència nord-americana ha donat pas a una tradició jazzística pròpia i singular.

La primera sèrie sobre la història del jazz amb perspectiva catalana

La Xarxa de Comunicació Local i l'Institut Català d'Empreses Culturals han coproduït aquesta sèrie que, amb clara voluntat divulgativa, explica per primera vegada la manera apassionant com el jazz s'ha obert camí en una Catalunya canviant.

La coproducció d’aquest programa forma part d’una de les accions estratègiques del Pla integral de la música, on es va prioritzar la difusió del jazz a Catalunya per arribar al gran públic. Amb aquest programa, La Xarxa reafirma la seva voluntat d’ampliar el públic d’un gènere musical que tradicionalment s’ha considerat minoritari.

Un repàs que abraça des de la introducció del gènere fins als diferents corrents d'estil, passant per l'estol de músics i formacions que l'han fet gran.

El resultat és una sèrie de 10 capítols que s'estrenarà el dissabte 28 d'abril a les 23h a través de les televisions locals, el canal 159 de Movistar+ i laxarxa.cat.

Un relat teixit amb músics de tot el país

Creada i conduïda pel crític de jazz Jaume Tauler, 'Tot jazz' s'endinsa en cada episodi en un passatge de la història del jazz nord-americà a través dels seus músics més emblemàtics, de Louis Armstrong fins a Sarah Vaughan o Charlie Parker. Aquest relat es va travant amb incursions a la història del jazz català. Així, per exemple, descobrim com va penetrar a principis dels anys 20 a través de les cobles-orquestra-jazz que tocaven a les festes majors o com els hot clubs van ajudar a difondre el jazz pel territori. Grans músics i productors catalans ens ajudaran a situar-nos en aquell passat i a establir-ne les connexions amb el present. El director de la Locomotora Negra, Ricard Gili; els clarinetistes Oriol Romaní i Pau Casares; el guitarrista Biel Ballester o el director del Festival Dixieland de Tarragona, Kike Colmenar, acompanyaran el programa en aquest viatge per tots els racons del país.

La música hi jugarà un paper cabdal, amb grups i intèrprets joves i veterans que deixaran sonar melodies durant tot el programa. Des del pianista Francesc Capella i la Barcelona Jazz Orquestra fins a la cantant Gemma Abrié, entre molts d'altres.

segueix-nos «