Dimecres 16

Octubre de 2019

La Xarxa

'Tremolors: històries de la batalla de l'Ebre', una sèrie que rememora els 115 dies del conflicte

Cada dissabte i diumenge, a les 22h, a la teva televisió local

19/11/2018 13:12h

La Xarxa

Coincidint amb el 80è aniversari, Canal Terres de l'Ebre, TAC12 i La Xarxa de Comunicació Local  han coproduït la sèrie 'Tremolors: històries de la batalla de l'Ebre'. En total són 18 capítols que reviuran setmanalment el conflicte que va tenir lloc entre el 25 de juliol i el 16 de novembre de 1938 i va costar la vida a 30 mil persones. La sèrie documental compta amb la participació d'historiadors, testimonis, mapes i grafismes per explicar com va evolucionar el front de guerra durant les 18 setmanes de la batalla.

El projecte parteix de la idea que s'ha escrit molt, però encara no s'ha dit tot sobre la batalla de l’Ebre. El pas del temps ha permès noves mirades i fer nous càlculs que xifren un resultat esfereïdor: 30.000 morts, 75.000 ferits i 15.000 presoners.

La sèrie no s’ha volgut centrar tan sols en allò que passava en el front de l’Ebre des d’una perspectiva estrictament militar, sinó que també posa el focus en la rereguarda, entesa en un sentit ampli. Aporta una visió nacional ja que la batalla de l’Ebre no va tenir lloc tan sols a tocar del riu, sinó que s’emmarca en un escenari de 'guerra total', en els bombardeigs de ciutats i pobles i en el paper de la rereguarda catalana i de la indústria bèl·lica com a peces fonamentals.

En aquest sentit, cal destacar la participació d’historiadors i investigadors com Josep Maria Solé i Sabaté, Josep Sànchez Cervelló, David Tormo, Queralt Solé, Francesc Xavier Hernàndez, Jordi Piqué, Roc Salvadó, Joan Maria Thomàs, Andreu Caralt o Ramon Arnabat. També avalen la sèrie el Memorial Democràtic a través del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre, COMEBE.

El projecte audiovisual compta amb la participació dels periodistes Toni Orensanz, en la coordinació i guió, i Sara Sans, en la presentació dels capítols. La producció ha anat a càrrec de Joana Zapata i la gravació i postproducció de Morris Produccions. La banda sonora original és de Pep Vila.

Els dos primers capítols

El primer capítol, el que s’emetrà aquest dissabte, du per títol 'El preludi de la batalla' i sintetitza l’episodi bèl·lic i les principals raons per entendre’l. El segon, se centra en el pas del riu Ebre la nit del 25 de juliol de 1938 per part de les tropes republicanes.

La sèrie incorpora mapes i grafismes facilitats pel COMEBE, que permeten seguir al llarg de totes les setmanes els fets més destacats que anaven succeint al front.

On i quan es podrà veure la sèrie?

'Tremolors: històries de la batalla de l'Ebre' es podrà veure durant nou setmanes els dissabtes i diumenges, a les 22h. La sèrie la podeu seguir per 'streaming' a laxarxa.cat. Clica aquíper saber quines televisions locals l'emetran.

segueix-nos «