Dijous 18

Octubre de 2018

Esport i salut

 • 09/11/2017 | Esport i salut

  La Xarxa

  "L'esport no s'ha de polititzar però ara s'han vulnerat drets i no ho podem acceptar"
  Emma_roca_plat%c3%b3

  Fer esport amb seny, però fer-ne. És la recepta d'Emma Roca, ultrafondista i autora del llibre 'Esport amb seny'. Roca recorda que el sedentarisme és una de les principals causes de defunció arreu del món i per això enumera els beneficis de fer esport controlat: "córrer per algú, caminar, pedalar... que hi hagi un projecte social al darrere per exemple. Millores en salut, dormir millor, tenir millors relacions sexuals, més autoestima, empoderar-te una mica. Tu vals més del que a vegades et penses".

 • 12/06/2016 | Poliesportiu

  La Xarxa

  Loles Vives revela el seu 'pacte amb el diable'
  Llibre_iloles

  Loles Vives (Manresa, 1957), biòloga especialista en nutrició esportiva, acaba de publicar el seu primer llibre 'Pacta con el diablo', on explica els hàbits de vida, l'alimentació o la gestió de la pràctica esportiva per mantenir-se sempre jove i en forma. L'atleta, campiona d'Europa i rècord del món en categoria Màster en proves de velocitat i salt de llargada, destaca en aquesta entrevista al programa 'En joc' ràdio, on va col·laborar tres temporades amb la secció 'Esport i salut', les 10 clàusules per mantenir "el pacte de salut, que no estètic" amb el diable.

 • 31/05/2015 | Esport i salut

  La Xarxa

  'Esport i salut': corregim mals hàbits
  Malshabits

  La biòloga especialista en nutrició esportiva, Loles Vives, tanca la temporada de la secció 'Esport i salut' analitzant alguns costums o hàbits d'esportistes que no són massa encertats. Vives recomana no abusar dels suplements o ajudes ergogèniques, dels antiinflamatoris ni de la cafeïna i qüestiona eliminar els làctics i els aliments amb gluten de la dieta de l'esportista. La velocista i saltadora també destaca la importància del descans, de saber on tenim el límit físic i d'utilitzar un bon calçat per evitar molèsties i lesions.

 • 24/05/2015 | Esport i salut

  La Xarxa

  'Esport i salut': Armando Roca, l'octogenari més ràpid d'Europa
  Armandoroca_elatletacom

  Aquesta setmana a 'Esport i salut' la biòloga especialista en nutrició esportiva, Loles Vives, conversa amb l'octogenari més ràpid d'Europa, Armando Roca, arquitecte català nascut a Balaguer (Noguera) l'any 1934 i establert a Tolosa (Guipúscoa) des de fa més 50 anys. Armando Roca, velocista especialista en 100 metres llisos, ens explica quin és el secret per arribar als 80 anys amb tan bona salut i bona forma, també ens detalla com és el seu entrenament i la seva alimentació i quins són els seus reptes de futur.

 • 17/05/2015 | Esport i salut

  La Xarxa

  'Esport i salut': prevenció de caigudes en la gent gran
  Caigues_3aedat

  Les caigudes i les lesions són molt habituals entre la gent gran. Per prevenir-les no hi ha res millor que fer una activitat física de manera regular. Però no sempre és fàcil convèncer un avi o una àvia que ha de fer exercici, ni tampoc és senzill saber quin és el tipus d'activitat física que més li convé. Per això, aquesta setmana la biòloga especialista en nutrició esportiva, Loles Vives, explica a 'En joc' quin és el tipus d'exercici més adient i com convèncer els avis per fer una activitat física regularment.

 • 10/05/2015 | Esport i salut

  La Xarxa

  'Esport i salut': tenir cura de les articulacions (II)
  Articulacions_lolesvives

  Fa 15 dies a 'Esport i salut' la biòloga especialista en nutrició esportiva, Loles Vives, ens va explicar com cuidar les articulacions des del punt de vista físic. Aquesta setmana Vives dóna les claus nutricionals per mantenir les articulacions en forma. Per exemple, és fonamental una bona hidratació i consumir aliments rics en vitamina C i en compostos de sofre, amb Omega 3 i amb antioxidants.

 • 03/05/2015 | Esport i salut

  La Xarxa

  'Esport i salut': cervell en forma
  Cervell_en_forma

  Aquesta setmana a 'Esport i salut' la biòloga especialista en nutrició esportiva, Loles Vives, explica que des de fa anys nombrosos estudis intenten establir la relació entre la pràctica esportiva i les capacitats mentals de les persones. Per entendre aquesta vinculació parlem amb Mireia Félez, psicòloga especialitzada en neurociències per la Universitat Autonòma de Barcelona i becària predoctoral del grup de recerca en esport i activitat física de la Universitat de Vic, que està treballant en el programa Brain Fit (ment en forma) que té com a objectiu determinar si els universitaris amb estils de vida més actius gaudeixen d'un rendiment cognitiu més eficaç.

 • 26/04/2015 | Esport i salut

  La Xarxa

  'Esport i salut': tenir cura de les articulacions (I)
  Articulacions_lolesvives

  Les articulacions són les parts més castigades del cos quan fem activitat física i, per tant, es converteixen en una font de problemes per a molts esportistes. Aquesta setmana a 'Esport i salut' la biòloga especialista en nutrició esportiva, Loles Vives, ens explica que les articulacions són les frontisses del nostre cos, que ens permeten fer els moviments, i que amb el sobreús es desgasten i fan mal a conseqüència de la degeneració estructural, provocant lesions i patologies cròniques de difícil solució.

 • 12/04/2015 | Esport i salut

  La Xarxa

  'Esport i salut': entrenament i nutrició contra l'envelliment ('antiage')
  Charles_eugster

  Amb el pas dels anys anem perdent facultats físiques. Existeixen moltes investigacions en marxa per trobar la fórmula antiedat. De moment, no podem impedir fer-nos vells, però si posem una mica de voluntat podem estar en forma durant molts anys. Loles Vives, biòloga especialista en nutrició esportiva, explica que les eines més poderoses que tenim són l'exercici, la nutrició i l'estil de vida saludable.

 • 29/03/2015 | Esport i salut

  La Xarxa

  'Esport i salut': el CrossFit
  Crossfit

  Aquesta setmana a 'Esport i salut' Loles Vives ens presenta el CrossFit. Un programa de condicionament físic que es basa en l'increment de la resistència cardiorespiratòria, la resistència muscular, la força, la flexibilitat, la potència, la velocitat, la coordinació, l'agilitat, l'equilibri i la precisió. Treballa amb sessions cardiovasculars curtes i d'alta intensitat. El millor crossfiter català, Marc Ordeig, ens explica els beneficis que aporta, qui el pot practicar i si és un entrenament amb molt risc de lesió.

 • 22/03/2015 | Esport i salut

  La Xarxa

  'Esport i salut': tècniques d'activació muscular (MAT)
  Mat

  Aquesta setmana a 'Esport i salut' descobrim que és el MAT (tècniques d'activació muscular). La biòloga especialista en nutrició esportiva, Loles Vives, defineix el MAT com "una teràpia molt nova que avalua i corregeix els desequilibris musculars i que suposa una eina molt útil per als esportistes per saber les causes de les lesions, per prevenir-les i també per millorar el seu rendiment". L'especialista en MAT i exatleta, Gemma Sabaté, ens explica què té d'avantatjós o innovador respecte d'altres teràpies, com es fa, quant dura i quant costa una sessió d'activació muscular, si és una tècnica avalada científicament i, fins i tot, com podem trobar un especialista de MAT.

 • 15/03/2015 | Esport i salut

  La Xarxa

  'Esport i salut': entrenament invisible
  Entrenament_invisible

  Aquesta setmana, coincidint amb la Marató de Barcelona, a 'Esport i salut' parlem de la importància de la recuperació després de les sessions d'entrenament o competicions de més d'una hora de durada per evitar la fatiga perjudicial i per prevenir lesions. La biòloga i especialista en nutrició esportiva, Loles Vives, recorda que la recuperació física i psicològica també ha de formar part d'un pla d'entrenament esportiu. Per Vives l'estratègia de recuperació -coneguda com a entrenament invisible- es basa a aplicar la regla de les 6 'r': reomplir reserves energètiques, reconstruir els danys musculars, rehidratar l'organisme, repòs físic i rehabilitació muscular.

 • 08/03/2015 | Esport i salut

  La Xarxa

  'Esport i salut': nodrir-se per fer la Marató de Barcelona
  Marato

  D'aquí una setmana, el diumenge 15 de març, se celebra la Marató de Barcelona amb la participació de més de 15 mil atletes, la majoria corredors amateurs. Per ajudar aquests atletes, la biòloga especialista en nutrició esportiva Loles Vives explica com alimentar-se aquesta setmana final i com avituallar-se durant la cursa per aconseguir el seu objectiu. Quan falta una setmana per a una Marató, segons Loles Vives, "està tot fet per a l'entremament, però des del punt de vista nutricional hi ha molta cosa a fer durant aquests dies". 

 • 28/02/2015 | Esport i salut

  La Xarxa

  'Esport i salut': cuina saludable per a esportistes
  Comida_saludable

  Aquesta setmana dediquem la secció d''Esport i salut' amb Loles Vives a conèixer més sobre la cuina saludable per la gent que fa esport. Astrid Barqué, llicenciada en Ciències de l'Esport i especialista en cuina natural per a esportistes, és responsable del projecte 'Sport & Cook', un web amb vídeos on parla d'alimentació i cuina una recepta saludable amb esportistes d'elit. L'especialista ens explica com cuinar els aliments i com preparar uns àpats que, a més de ser saludables, aportin tots els nutrients necessaris per tenir energia i aconseguir una bona recuperació.

 • 22/02/2015 | Esport i salut

  La Xarxa

  'Esport i salut': sexe i esport
  Esport_sexe

  Aquesta setmana la biòloga especialista en nutrició esportiva, Loles Vives, explica que no podem considerar l'activitat sexual com un gran exercici físic. Segons un recent estudi fet fa un any i mig a Mont-real, al Canadà, amb 21 parelles sanes i joves, la despesa calòrica d'una relació sexual de 24,7 minuts de mitjana va ser de 85 kilocalories (els homes van cremar 101 kcal i les dones, 69 kcal). Una despesa calòrica molt inferior a córrer 30 minuts a intensitat moderada.

 • 15/02/2015 | Esport i salut

  La Xarxa

  'Esport i salut': l'embenat neuromuscular (o 'kinesiotaping')
  Kinesiotape

  El 'kinesiotaping', o embenat neuromuscular, són les tires adhesives de colors que s'adhereixen al cos amb finalitat terapèutica. Cada vegada veiem més esportistes amb aquests esparadraps enganxats en diferents parts del cos amb l'objectiu de curar, prevenir, alleujar o recuperar-se d'algun tipus de lesió. Ramon Aiguadé, fisioterapeuta, professor de la Universitat de Lleida i tresorer del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya, ens explica a l''En joc' si realment aquestes tires terapèutiques són útils per relaxar un múscul contracturat o ens aporta només un efecte placebo. 

 • 08/02/2015 | Esport i salut

  La Xarxa

  'Esport i salut': entrenar i alimentar la força
  Entrenament_forca

  Les activitats físiques de resistència amb treball aeròbic com les curses, les maratons o els trails estan cada dia més de moda. Això sí, no podem oblidar la importància de l'entrenament de força. Per l'especialista en nutrició esportiva Loles Vives "tenir una musculatura forta és primordial per prevenir lesions, però també per millorar la salut dels nostres ossos i combatre patologies com l'osteoporosi i la sarcopènia, la pèrdua de força i massa muscular a causa de l'edat i per la inactivitat". 

 • 01/02/2015 | Esport i salut

  La Xarxa

  'Esport i salut': epigenètica i esport
  Epigenetica

  Aquesta setmana a 'Esport i salut' descobrim la importància de l'esport per a l'epigenètica. Fins fa pocs anys es creia que els éssers humans es definien només per allò que estava escrit en el seu ADN, però les investigacions d'epigenètica han demostrat que les petites modificacions químiques propiciades per factors externs o hàbits de vida són determinants en la definició de les cèl·lules. Entre els factors externs destaca la pràctica esportiva que provoca impactes epigenètics positius.

 • 25/01/2015 | Esport i salut

  La Xarxa

  'Esport i salut': com convertir un equip mediocre en el millor del món
  1397335978_808879_1397338378_noticia_grande

  Quins són els canvis que poden convertir un equip mediocre en campió? Albert Estiarte, metge de la selecció espanyola de waterpolo i germà d'un dels millors waterpolistes de la història, Manel Estiarte, explica les claus de l'èxit de la selecció espanyola de waterpolo femení. Les 'guerreres d'or' van passar de ser onzenes al Campionat del Món de Xangai 2011 a sotscampiones als Jocs Olímpics de Londres 2012. Aquest èxit no ha estat casualitat ni temporal. El 2013 van ser campiones del món a Barcelona i el 2014 campiones d'Europa a Budapest.

 • 18/01/2015 | Esport i salut

  La Xarxa

  'Esport i salut': nutrició durant una lesió
  Aliments_loles

  Quan ens lesionem poques vegades pensem que l'alimentació ens pot ajudar a recuperar-nos millor. Aquesta setmana l'especialista en nutrició esportiva, Loles Vives, ens explica que posant en marxa certes estratègies nutricionals es pot millorar el procés de curació. Hi ha lesions de gravetat que requereixen immobilització, per exemple un guix a la cama o el braç. Vives assegura que "en un dia d'immobilització es perden 150 grams de massa muscular, equivalent a 1 quilogram per setmana i també pots guanyar molt fàcilment un quilo de greix".

1 3