Dimarts 11

Desembre de 2018

Fem xarxa

 • 16/02/2016 | Fem xarxa

  La Xarxa

  'El Fanalet', Premi RAC 2014 de Montcada Ràdio
  Jesus_abad__presentador_el_fanalet

  Ràdio Associació de Catalunya va distingir el 2014 aquest magazín de Montcada Ràdio com a millor espai de ràdio local. Presentat pel periodista Jesús Abad, ‘El Fanalet’ proposa cada setmana un temps d’anàlisi i reflexió sobre temes d’actualitat local, a partir d’entrevistes i reportatges. No és l’únic guardó que ha aconseguit l’emissora. El 2007 va recollir el premi de la Diputació de Barcelona al millor programa de radio local per l’espai literari ‘El basar de la cultura’, que ja no està en antena. 

 • 16/02/2016 | Fem xarxa

  La Xarxa

  Coneguem Montcada Ràdio
  Equip_de_montcada_r%c3%a0dio

  L’evolució de Montcada Ràdio segueix el patró de moltes altres emissores municipals. Els inicis, a mitjans dels 80, van ser pletòrics, amb una legió de voluntaris que omplien pràcticament sols la graella. En aquella època, l’emissora de Montcada i Reixac (Vallès Occidental) comptava amb un equip permanent de 25 col·laboradors que tiraven endavant els informatius i els magazins de matí i tarda. Aquesta dinàmica fa un tomb a principis dels 90, quan el mitjà es professionalitza i el personal en plantilla assumeix també l’elaboració del butlletí municipal. Les mateixes mans no arriben a tot i es dosifiquen esforços reduint progressivament els espais de producció pròpia de l’emissora. 

 • 02/02/2016 | Fem xarxa

  La Xarxa

  L’escola de ràdio del Maresme, a punt al setembre
  R%c3%a0dio_santvi_2

  Un altre dels encàrrecs que ha rebut Alfons Murga és la creació d’una escola de ràdio que ajudi els joves de la comarca a formar-se davant dels micròfons i serveixi per produir continguts que s’emetin per l’emissora. L’equip docent estarà integrat per professionals del sector com Pere Ferreres, Maite Sadurní, Alfred Picó, Albert Prat i Miquel, Alfons i Anna Murga. El període d’inscripció s’obrirà aquesta primavera i les classes començaran al setembre.

 • 02/02/2016 | Fem xarxa

  La Xarxa

  Coneguem més Ràdio Santvi
  R%c3%a0dio_santvi_1

  Després d’anys d’escassa activitat, l’emissora municipal de Sant Vicenç de Montalt, al Maresme, vol obrir una nova etapa. L’objectiu és convertir-se en referent de la informació local i en altaveu de les inquietuds dels veïns amb ganes de fer ràdio. Són reptes ambiciosos que no es faran realitat d’un dia a l’altre però, en qualsevol cas, el fil a l’agulla ja està posat. Així ho entén l’empresa Advertcompress, que el passat octubre va rebre l’encàrrec de l’Ajuntament per revitalitzar Ràdio Santvi i crear-hi, a més, una escola de ràdio. Al capdavant hi ha el comunicador i publicista Alfons Murga, que està acabant de perfilar un equip amb qui poder desplegar el projecte.

 • 25/01/2016 | Fem xarxa

  La Xarxa

  Coneguem Llagostera Ràdio
  Enric_s%c3%a1nchez

  Com una gran majoria de les emissores locals del país, Llagostera Ràdio arrenca gràcies a l’esforç, la iniciativa i les ganes de fer ràdio d’un grup de veïns del municipi durant la dècada dels vuitanta. Com una gran majoria de les emissores locals, i amb el pas dels anys, la ràdio es professionalitza tot i mantenir una important xarxa de col·laboradors. I com una gran majoria de les emissores locals, Llagostera Ràdio passa a ser emissora municipal a mesura que el projecte es consolida. Però aquesta ràdio referent a les Gavarres i, a diferència, de moltes emissores locals manté el seu segell d’independència i encara avui és gestionada per una entitat independent que sota el paraigua de l’Ajuntament de Llagostera ofereix una programació completa basada en els informatius, les retransmissions esportives i la selecció musical acurada. 

 • 16/12/2015 | Fem xarxa

  La Xarxa

  Coneguem Vídeo Ascó Televisió
  V%c3%addeo_asc%c3%b3_televisi%c3%b3

  Al pot petit hi ha la bona confitura, apunta el refranyer. La dita es fa certa a Ascó, un poble de la Ribera d’Ebre de 1.700 veïns que pot presumir de tenir una de les televisions locals més arrelades. Al llarg dels seus 30 anys, Vídeo Ascó Televisió ha combinat la vocació informativa amb la pedagògica, ja que ha esdevingut escola de periodistes per als més de 200 col·laboradors que hi han passat. Una trajectòria que també ha servit per reunir un patrimoni audiovisual impressionant, amb més de 10 mil cintes que han immortalitzat la història recent del municipi. El canal, de titularitat municipal i que emet per cable, té com a pal de paller un informatiu i un programa d’esports, ambdós setmanals. Els continguts també estan disponibles al web i al canal de Youtube de la televisió.

 • 03/12/2015 | Fem xarxa

  La Xarxa

  Coneguem Solsona FM
  Especialmarato07

  Solsona FM compleix enguany una dècada tot i que l’origen d’aquesta ràdio municipal es remunta molt més enrera. Hereva de Ràdio Solsona, als anys 50, l’emissora local de la capital del Solsonès ha viscut al llarg de la seva història alts i baixos constants fins que al 2005 es va constituir en emissora municipal fruit, en bona part, de la reivindicació històrica de la societat solsonina. Durant aquesta última dècada, Solsona FM, s’ha fet un lloc en l’àmbit comunicatiu de la ciutat gràcies a l’aposta pels informatius de proximitat i a l’oferta d’entreteniment que fan possible els col•laboradors. 

 • 30/11/2015 | Fem xarxa

  ‘Maracanà’, un programa esportiu amb més de 25 anys d’història
  Maracan%c3%a1

  L’espai més veterà de Ràdio Balaguer és ‘Maracanà’, un programa que repassa l’actualitat esportiva en clau local. En els seus inicis, fa més de 25 anys, s’anomenava ‘Radioesport’ i el presentaven Joan Bové i Vicent Ricard. Encara avui dia, cada dilluns al vespre Joan Bové es posa davant els micròfons per parlar de la situació dels clubs amb més projecció, com el Club Futbol Balaguer o el Club Tennis Taula Balaguer. La primera part és informativa, i la segona és d’anàlisi, amb entrevistes i tertúlies.

 • 30/11/2015 | Fem xarxa

  La Xarxa

  Coneguem Ràdio Balaguer
  Col%c2%b7laboradors_copia

  A la Noguera, una comarca poc poblada i amb escassa presència mediàtica, Ràdio Balaguer és una referència imprescindible per seguir l’actualitat més propera. La vocació informativa i de servei va empènyer, aviat farà 30 anys, la creació d’aquesta emissora municipal, que tot i els pocs recursos emet diàriament gairebé 17 hores de programació pròpia. Els tres professionals que formen l’equip elaboren els continguts informatius, pal de paler de la graella, i a la vegada coordinen l’ampli assortiment d’espais temàtics en què participen més de 30 col·laboradors, d’edats i perfils diversos.

 • 20/11/2015 | Corporatiu

  Coneguem Pirineus TV
  Canon_d7_082

  Fruit pràcticament de la casualitat i en el temps de descompte. Així va començar a caminar l’any 2003 Pirineus TV, la televisió local de referència a les 5 comarques del Pirineu. Una televisió que neix quan el grup Cadena Pirenaica adquireix Ràdio Valira (Andorra).

 • 13/11/2015 | Fem xarxa

  La Xarxa

  ‘Moments d’òpera’, una finestra oberta al món de la lírica
  Albert_galceran

  ‘Moments d’òpera’ és un dels programes emblemàtics d’Olesa Ràdio. Va néixer el 2008 per iniciativa d’un periodista de l’emissora, Albert Galceran, gran aficionat al món de la lírica. Coincidint amb un interès creixent cap a aquest gènere, l’espai s’ha fet un lloc a les graelles d’altres ràdios locals de Catalunya. El to didàctic i amè amb què està plantejat hi té molt a veure. Cada setmana, ‘Moments d’òpera’ convida a conèixer l’essència d’una obra, compositor o cantant d’òpera. I ho fa amb una mirada atenta a la programació lírica de Catalunya, i als grans noms que han fet d’aquest espectacle el més complex, complet i emotiu.

 • 13/11/2015 | Fem xarxa

  La Xarxa

  Coneguem Olesa Ràdio
  Foto_grup_r%c3%a0dio

  Olesa Ràdio és un clar exemple de vigor entre les emissores municipals. Les dades ho constaten. En funcionament des de fa 33 anys, emet nou hores diàries de programació en directe amb un equip de sis persones i, pareu atenció, una cinquantena de col·laboradors d’edats i perfils diversos. És i ha estat, a més, una escola de periodistes per a molts professionals que ara treballen en mitjans d’àmbit nacional, com David Jobé o Raül Llimós. I compta, també, amb un extens palmarès. A les seves vitrines llueixen dos premis Rosalia Rovira de ràdio local, el Premi per a la Diversitat de l’Audiovisual del CAC i el Premi Lacetània Regió 7 de Comunicació. 

 • 06/11/2015 | Fem xarxa

  La Xarxa

  Coneguem Bas Ràdio
  20151104_191640

  L’energia i valentia d’un grup de joves, que amb prou feines superaven la majoria d’edat, va permetre a la Vall d’en Bas, a la Garrotxa, tenir la seva pròpia emissora local a finals dels anys setanta. Un transmissor casolà, fet per un veí amb coneixements d’electrònica, guardat curosament en una caixa de sabates, facilitava les emissions. 

  Tot i així, el projecte no estava exempt de dificultats. La precarietat de l'aparell impedia que es pogués escoltar la ràdio més enllà de Sant Esteve d’en Bas. Avui, Bas Ràdio s’escolta als set pobles que integren la vall. 

 • 03/11/2015 | Corporatiu

  La Xarxa

  Castells amb mirada local
  Castellers

  Dilluns. Nou del vespre. Mataró Ràdio. L’Albert Rubí, membre històric de la colla dels Capgrossos de Mataró, es posa davant del micròfon. No és periodista, però fa més de 8 anys que combina la seva trajectòria professional amb la de director i conductor del programa de castells de Mataró Ràdio ‘Mirant Amunt’.

 • 29/10/2015 | Fem xarxa

  'Finet i pel mig', un programa referent de la informació castellera
  Open-uri20151029-22849-br1rvt?1446120927

  TAC 12 s’ha convertit en un mitjà de referència de la informació castellera a través del programa ‘Finet i pel mig’, en antena des del 2010. L’espai s’emet els dilluns a continuació de ‘Dosos amunt’, el programa d’actualitat castellera de La Xarxa que repassa les actuacions de les colles castelleres del cap de setmana. Per això, el propòsit de ‘Finet i pel mig’ és l’anàlisi de la situació de la desena de colles tarragonines a partir d’entrevistes i tertúlies amb caps de colla i periodistes especialitzats. Presentat per Àlex Alonso, l’espai compta amb la col·laboració del periodista Quico Domènech

 • 29/10/2015 | Fem xarxa

  La Xarxa

  Coneguem TAC 12
  Presentadors

  TAC 12 és una de les televisions de proximitat públiques més joves. Va ser creada el 2009 a instàncies de set ajuntaments del Tarragonès, la Conca de Barberà i l’Alt Camp, amb l’objectiu de dotar aquestes comarques d’un canal de servei públic que apostés fort per la informació local. Des de llavors, TAC 12 s’ha mantingut fidel a aquest precepte fundacional i ha fet del seguiment de l’actualitat local el seu pal de paller. Sota la direcció del periodista tarragoní Xavier Abelló, el canal, amb un equip d’11 persones, ha consolidat una graella encapçalada per l’informatiu ‘Notícies 12’, que condueix cada dia a les 14h la cap de redacció, Roser Marquès.

 • 22/10/2015 | Fem xarxa

  La Xarxa

  Finalistes als premis Rahola de Comunicació
  Noia-cadaques

  Tot i ser una ràdio petita i amb pocs mitjans, Ràdio Cap de Creus ha aconseguit enguany ser finalista a la categoria de ràdio local dels premis de comunicació Carles Rahola que cada any entrega la Diputació de Girona

 • 22/10/2015 | Fem xarxa

  La Xarxa

  Coneguem Ràdio Cap de Creus
  Radio_6

  Hi va haver un temps en què els veïns de Cadaqués omplien de veus la ràdio del municipi. Amb el pas dels anys, la marxa dels joves que busquen oportunitats fora del poble i l’envelliment progressiu de la població ha fet que cada vegada sigui més complicat omplir la graella de la ràdio municipal de Cadaqués. Tot i aquestes dificultats, Ràdio Cap de Creus, continua sent un mitjà local de referència en aquesta petita població de l'Alt Empordà

 • 16/10/2015 | Fem xarxa

  L’escola a la ràdio
  L'escola_a_la_r%c3%a0dio

  Tots els cursos de l'escola Sant Cristòfol de les Planes visiten cada any Ràdio les Planes en el marc d’un projecte per acostar el mitjà a la mainada. L’objectiu de l’estada és que els alumnes es familiaritzin amb l’univers radiofònic, des del llenguatge fins a la tecnologia emprada. Aquesta aproximació culmina amb la gravació del programa ‘L’escola a la ràdio’, que cada curs gira el voltant d’un tema. El d’enguany versa sobre fets i gent. El projecte es podria estendre més endavant a l’institut d’Amer, un municipi veí. L’emissora confia que aquesta iniciativa serveixi per atraure futurs col·laboradors.

 • 16/10/2015 | Mèdia

  La Xarxa

  Coneguem Ràdio les Planes
  R%c3%80dio_les_planes

  Ràdio les Planes, al municipi garrotxí de les Planes d’Hostoles, celebra 35 anys aquest dissabte, una bona ocasió per fixar la vista enrere i repassar l’evolució d’una de les emissores municipals més antigues de la demarcació gironina. El debut en antena va tenir lloc a finals dels 80 per iniciativa d’un veí del poble que es va instal·lar a casa un aparell receptor. Més tard, un grup d’amics va reunir l’equip tècnic necessari i va aconseguir regularitzar les emissions. No va ser fins a principis dels 90 que la Generalitat va atorgar la freqüència i Ràdio les Planes va esdevenir emissora municipal. Llavors es va constituir l’Associació d’Amics de Ràdio les Planes, l'entitat que gestiona l'emissora, que funciona sense ànim de lucre. 

   

   

1