Divendres 25

Abril de 2014

300 entitats es comprometen a adquirir productes etiquetats en català

La fira mercat De Tot Cat reuneix a Girona 70 empreses que utilitzen aquesta llengua en els seus productes

04/06/2010 11:30h

Sònia Tubert

Unes 300 entitats i institucions, entre elles ajuntaments i consells comarcals, signaran aquest migdia un document en el que es comprometen a adquirir productes etiquetats en català. Serà un dels primers actes de la fira De Tot Cat, que neix amb l’objectiu de fer visibles la gran quantitat de productes que utilitzen la llengua catalana en la seva comercialització. En total hi haurà setanta expositors de tot tipus de productes, i s’hi faran nombroses activitats paral·leles, com ara concerts.

El 1989 hi havia 300 productes etiquetats en català. Ara, ja n’hi ha més de 2.000. Tot i aquest espectacular increment, l’ús del català encara no està plenament normalitzat en l’àmbit empresarial, i aquesta és una de les barreres que vol trencar la primera edició de la fira mercat De Tot Cat, promoguda per l’àrea de relacions ciutadanes i joventut de l’Ajuntament de Girona. L’esdeveniment se celebra al Palau de Fires de Girona des d’avui divendres i fins diumenge.

Tot i que la inauguració oficial no és fins a la tarda, durant el matí ja es fa una jornada d’orientació professional per parlar de la situació del català a les empreses. També es durà a terme la signatura del Compromís de Girona, mitjançant el qual uns 300 ajuntaments, consells comarcals, diputacions, universitats, partits polítics i altres entitats ratificaran públicament el compromís de consumir productes etiquetats en català. A la tarda també es presentarà el documental Quan les nostres àvies compraven en català, que fa un repàs a l’evolució de l’etiquetatge dels productes de consum elaborats a Catalunya des de principis del segle XX.

Tot tipus de productes
El centre de la fira són la setantena d’empreses de tot el territori de parla catalana que hi seran presents per mostrat els seus productes etiquetats en català. N’hi haurà de tot tipus, des de revistes i diaris fins a productes d’alimentació passant pel marxandatge d’equips esportius com el Barça o l’USAP, jocs d’ordindor, telèfons mòbils o electrodomèstics. A més, s’ha fet la recreació d’un habitatge que permetrà veure les possibilitats de fer vida en català.

En els tres dies de fira s’han previst nombroses activitats complementàries, com ara un homenatge als voluntaris per la llengua al que es preveu que hi assisteixin unes 600 persones i que comptarà amb l’actuació del grup Els Amics de les Arts.

Durant tot el cap de setmana també passaran pel certamen els grups Macedònia, Minimal 21, Teràpia de Shock, Joan Masdeu, Belda i els Badabadoc, l’espectacle “Fem sonar les Musiquetes” amb alumnes de l’escola La Bressola de la Catalunya Nord o l’espectacle del grup musical del Club Super 3. Igualment, s’han organitzat altres activitats com karaokes, tallers de sensibilització lingüistica, tastos de cerveses o vins, presentacions de llibres, actuacions de castellers o ballades de gegants.

Escolta'ns «

Mira'ns «