Dijous 17

Octubre de 2019

QUI SOM

La Xarxa de Comunicació Local és una estructura de concertació, cooperació i coordinació de les capacitats productives dels mitjans audiovisuals de proximitat, creada l’octubre del 2012 per la  Diputació de Barcelona i gestionada per la Xarxa Audiovisual Local, SL (XAL).

El febrer de 2015, el ple de la Diputació de Barcelona va aprovar l’entrada de les diputacions de TarragonaGirona Lleida a la XAL, refermant el seu paper com a única estructura supramunicipal de suport a l’audiovisual local del país.

Les activitats principals, recollides als seus Estatuts, són les següents: 

a) L’adquisició, realització, producció, distribució i explotació, sota qualsevol forma, de programes de ràdio, televisió i notícies, així com en general, de drets de propietat intel·lectual i continguts de caràcter audiovisual, interactius i/o multimèdia, per satèl·lit, cable i internet o en qualsevol altre suport de difusió.

b) La prestació de serveis de notícies i serveis de comunicació a les administracions locals o d’altres, i en general als ens públics i privats.

c) La prestació de serveis de formació i d'assessorament a tercers en relació amb les activitats anteriors.

d) El reconeixement i voluntat de col·laboració amb la resta del sector.

e) Adaptar-se a les necessitats del sector a través d’una avaluació periòdica dels seus serveis.

f) I, en general, totes les activitats relatives a l’àmbit de la comunicació local. El treball en xarxa, es fonamenta en la corresponsabilitat, reciprocitat i reconeixement mutu de les entitats que hi participen.

Actualment estan adherides a la XAL 48 televisions de proximitat 135 ràdios locals que treballen en xarxa posant en relleu, de manera dinàmica, els continguts que succeeixen a prop dels espectadors i dels oients. 

La XAL coordina la Xarxa Televisions  (canal 159 de Movistar+), un canal plural que dona el màxim protagonisme als continguts de les 49 televisions locals del país prioritzant la proximitat i la singularitat. El canal 159 de Movistar+ ofereix programació 24 hores al dia, 7 dies a la setmana, 365 dies l’any.

QUÈ OFERIM?

Oferim un ampli ventall de continguts informatius, esportius, culturals, divulgatius i d'entreteniment perquè les televisions de proximitat i les ràdios locals puguin completar les seves programacions.

L'oferta de continguts pivota sobre la informació, la divulgació i l'entreteniment. Oferim un model informatiu d’èxit. Hi juguen un paper important els magazins en directe de tele: 'Ben trobats' i ‘1món.cat’, ‘Connecti.cat’ i de ràdio ‘La tarda’ quatre finestres a la cultura i el patrimoni del país, realitzats per i amb les televisions i les ràdios adherides.  

L’esport també hi està molt present, en una aposta decidida per la cobertura de les disciplines i categories locals i comarcals, que generen molt d’interès i que habitualment no compten amb grans suports de difusió.

No hi falten tampoc les retransmissions en directe de grans esdeveniments culturals com FiraTàrrega, Gala dels Premis Butaca, el Mercat de Música Viva de Vic… així com de les festes populars més destacades i sèries de rellevància com Comtes, Perseguits i Salvats, Exquisits, Famílies i Escola, Cicle de Jazz, les Diades castelleres mes rellevants de la temporada, etc.

Oferim continguts amb accent local fets per mitjans del territori que es fan ressò d’allò que passa als municipis i que es poden veure en directe o a la carta. Continguts que es distribueixen per diferents vies perquè els mitjanslocals escullin quan i com els volen emetre.