Dimarts 18

Juny de 2019

Joan Viñas, nou rector de la Universitat de Lleida

16/05/2003 10:27h

El catedràtic de Cirurgia Joan Viñas ha estat escollit nou rector de la Universitat de Lleida (UdL) després de les eleccions celebrades aquest dijous en els diferents centres que depenen d'aquesta universitat. Viñas ha aconseguit el 55% dels vots emesos, davant el 38% aconseguit pel seu contrincant, el catedràtic d'Història Moderna Roberto Fernández. Un 7% de les paperetes emeses han estat en blanc. Viñas prendrà possessió del càrrec el proper 27 de maig. Joan Viñas Salas va néixer a Mataró el 1950 i és catedràtic de Cirurgia de la UDL. Es va doctorar en aquesta especialitat a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona (UB) i exerceix com a docent i investigador universitari a la ciutat de Lleida des de l'any 1977. Durant dos períodes ha estat degà de la facultat de Medicina de la Universitat de Lleida i, durant 25 anys, ha exercit com a màxim responsable de la secció de Cirurgia de l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida.

Entre altres càrrecs, també és assessor de la Comissió d'Avaluadora de Projectes del Fons d'Investigacions Sanitàries (FIS) del Ministeri de Sanitat i membre del Comitè Executiu de l'associació de Facultats de Medicina Europees i presideix el Comitè d'Etica i Investigació Clínica de la regió sanitària de Lleida.

També és una persona compromesa socialment. Viñas ha impulsat i dirigit l’Associació AntiSida de Lleida i el comitè d’ètica assistencial i, actualment, presideix el Comitè d’Ètica i Recerca Clínica de la Regió Sanitària de Lleida. Participa també en un projecte per a la millora sanitària de Moçambic, i col·labora amb diverses ONG. És membre de diverses associacions culturals, com ara Òmnium Cultural o l’Ateneu Popular de Ponent.

Un programa centrat en els estudiants i els treballadors

Entre els eixos principals del programa que ha presentat el nou rector de la UdL figuren mesures enfocades a millorar la situació laboral i carrera professional de professors i personal administratiu i a fomentar la participació i relació entre els alumnes. Pel que fa al professorat, Viñas pretén promoure una carrera professional estable, un estatut digne per becaris d'investigació i retribucions dignes per al personal acadèmic. Als alumnes els ha promès racionalitzar els procediments administratius per als estudiants, recolzar les seves activitats per promoure la seva participació i reforçar les relacions amb els antics alumnes.

Respecte al personal administratiu, que ha mantingut moltes diferències amb el fins ara rector de la UDL, Jaume Porta, Viñas s'ha compromès a elaborar per consens una plantilla que respongui a les necessitats reals i a adequar la catalogació dels llocs de treball a les funcions assumides.

La campanya electoral ha estat de guant blanc, fins al punt que es temia que cap dels dos candidats obtingués la majoria necessària en la primera volta i fós necessari anar a una segona volta. A més, la poca disparitat de criteris en els programes dels dos candidats va portar als estudiants a amenaçar amb un vot massiu en blanc, que finalment no s'ha produït.

segueix-nos «