Dilluns 26

Agost de 2019

La Plataforma Unitària contra la LOU exigeix la dimissió de Pilar del Castillo

12/12/2001 22:30h

Les multitudinàries manifestacions convocades contra la Llei Orgànica d’Universitats (LOU) han deixat clar que la llei té la major part de la comunitat universitària en contra. Davant aquest rebuig generalitzat, la Plataforma Unitària contra la LOU exigeix la dimissió de la ministra d’Educació, Pilar del Castillo. També demanen a CiU que voti ‘No’ a la LOU al Senat. La Plataforma ha posat per escrit aquestes peticions en un manifest unitari, llegit aquesta tarda al final de la manifestació contra la LOU que ha reunit a 25.000 persones pel centre de Barcelona. D'altra banda, la ministra havia de comparèixer aquest matí davant la Comissió Educativa al Congrés per respondre a una interpel·lació del PSOE sobre la LOU, però una indisposició l’ha obligada a abandonar el Parlament. En el manifest, llegit al final de la manifestació d'aquest dimecres, la Plataforma unitària contra la LOU exigeix la retirada de la Llei i l’obertura d’un procés de debat i negociació per a elaborar una de nova. També exigeix que el Govern català escolti el clam dels estudiants, professors i personal d’administració i serveis, que es fan sentir cada setmana a les manifestacions contra la LOU, i que el Departament d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació (Dursi) modifiqui la política universitària a Catalunya i incorpori vies de negociació. Si no ho fa així, Eulàlia Reguant, portaveu de la plataforma, ha assegurat que demanaran la dimissió del cap del Departament, el conseller d’Universitats, Andreu Mas-Colell.

Pel que fa a la possible elaboració d’una Llei d’Universitats de Catalunya, anunciada pel Govern català, la Plataforma afegeix que si aquesta es fa, que no es faci com la LOU, i se segueixi un procés de debat, negociació i consens amb tots els sectors implicats. Precisament la Plataforma critica que el Govern central hagi redactat la LOU sense consultar l’opinió de la comunitat universitària, de forma autoritària i impositiva.

Els últims actes de protesta abans de Nadal
Les accions de protesta contra la LOU previstes d'aquest dimecres - les tancades a diverses facultats, les jornades de vaga d’estudiants a la UdG i la UAB, i la manifestació de Barcelona - seran les últimes per aquest trimestre, segons han explicat representants dels estudiants. Després de les festes de Nadal, però, el secretari general de Fete-UGT, Jaume Graells, ha assegurat que les mobilitzacions seguiran si no es retira la LOU. La secretaria general d’Ensenyament de CCOO, Josefina Pujol, també ha dit que si no hi ha canvis, la Plataforma encara s’unirà més per portar a terme “accions més bel·ligerants”.

La Plataforma ha convocat tota la societat a la manifestació a Barcelona d'aquesta tarda. Els manifestants han sortit a les 19:00 hores de Plaça Universitat i han baixat per Via Laietana fins arribar a la Delegació del Govern, on han llegit el seu manifest. La jornada ha acabat amb una tancada a l'edifici central de la Universitat de Barcelona (UB).

Crítica a la massiva contractació de professors a les universitats
Pilar del Castillo ha explicat que es troba bé i que el metge, després d’una revisió, li ha recomanat descans. Abans, però, ha titllat les universitats d’ “irresponsables” per contractar professors abans que entri en vigor la LOU per esquivar així la prova d’Habilitació Nacional que establirà la LOU, una mena d'oposicions a nivell nacional que hauran de passar tots els docents aspirants a una plaça a una universitat pública espanyola.

El President de la Conferència de Rectors d’Universitats Espanyoles, Saturnino Plaza, ha desmentit que les universitats convoquin aquest any més places del que és habitual. Saturnino de La Plaza ha dit que s’ha cenyit al Pla de Promoció i Estabilitat que va aprovar l’anterior ministre Rajoy el gener del 2000, el qual preveia convocar entre 8.000 i 10.000 places per a professors entre els anys 2000 i 2002. Fins el desembre d’aquest any no s’han pogut convocar les places, per tant durant els últims mesos s’han acumulat la xifra de les places del any passat més el d’aquest.

segueix-nos «