Dilluns 23

Setembre de 2019

Tres universitats públiques catalanes fan entre avui i demà un referèndum sobre la monarquia espanyola

04/12/2018 09:12h

Àudio:

En el marc d'una consulta que s'està fent a diferents universitats i ciutats de tot l'Estat. Les urnes s'han instal·lat als campus de Diagonal i al Raval de la Universitat de Barcelona, i al de la Ciutadella de la Pompeu Fabra. I demà s'obriran al Campus de la Politècnica de Terrassa. La plataforma organitzadora, Fora el Borbó, es planteja estendre la consulta a tota la ciutadania.

A les 10h, s'han obert les urnes per a una consulta amb doble pregunta: Estàs a favor d'abolir la Monarquia i d'instaurar una República? I en cas de respondre afirmatiu a la primera pregunta, estàs a favor d'obrir un procés constituent per decidir quin tipus de República? Hi pot participar tothom que pertanyi a l'àmbit universitari i per les expectatives generades entre els mateixos estudiants, els organitzadors confien que serà un procés molt participat.

Des de la plataforma Fora el Borbó, Eva Motis ha explicat a La Xarxa quina és la intenció d'aquesta consulta: “obrir un debat que feia anys que estava mort. El CIS fa 5 anys que no pregunta sobre la Monarquia i l'última vegada que ho van fer [aquesta] estava suspesa amb un 4,3 o un 4,5”. “El que volem és que els estudiants impulsin un nou moviment per intentar decidir si volem o no aquest règim que ens va venir imposat del 78”.

Motis diu que seria molt interessant obrir el debat a la resta de la societat catalana i que fossin justament els universitaris els qui lideressin la iniciativa. “Nosaltres pensem que els estudiants han de ser els capdavanters d'un moviment que englobi tota la ciutadania perquè nosaltres som el futur i volem decidir quin futur volem i on volem viure”.

El referèndum convocat a les tres universitats catalanes s'ha inspirat en la consulta que es va celebrar al barri madrileny de Vallecas i han seguit el seu mateix patró. Els resultats de la consulta d'avui es coneixeran a les 21h i la dinàmica serà la mateixa demà a Terrassa.

segueix-nos «