Dissabte 25

Novembre de 2017

A l’escola, vés-hi esmorzat!

27/01/2005 09:00h

Les 08:00 hores sona el despertador. Quina mandra llevar-me... i si em quedo una estoneta més al llit?? Zzzzz.... Veus! Ja t’has adormit!!! I ara què? Et vesteixes, et rentes la cara, agafes la motxilla i ràpid cap a l’escola. Però, no et deixes res??? L’esmorzar!!! Sí, d’acord, portes un entrepà o algun dolç de pastisseria a la bossa, però això no t’ho menjaràs fins a mig matí. El teu estómac es quedarà buit fins llavors??? Segons coincideixen metges i nutricionistes això no és gaire saludable. Un esmorzar complet abans d’anar a l’escola pot ajudar-te a rendir més a classe. Però, com és un esmorzar saludable? Mal de cap, defalliment, mareigs, tremolors de cames, falta de concentració, mal humor, a vegades, fins i tot, desmais... Aquests són símptomes que indiquen que avui no has esmorzat abans d’anar a classe. Des que vas fer l’últim àpat, el sopar, han passat 8 o 10 hores, si no més, i al teu cos li falta glucosa. A vegades tens aquests símptomes i els grans et diuen que has tingut una baixada de sucre i et donen alguna cosa per menjar. Això vol dir, en un llenguatge més familiar, que et falta glucosa, una de les principals substàncies que dóna energia al nostre cos perquè funcioni correctament. Com que la glucosa està present en molts aliments, de seguida que menges alguna cosa, et revifes. I el mateix passa quan fas esport o tens un dia de molt moviment. Quanta més activitat facis, més necessita el teu cos la glucosa i altres elements per anar cremant i produint energeria.

En resum, la millor manera de començar el dia és un bon esmorzar, no només perquè així estem preparats per afrontar l’activitat del dia amb energia, força i ànims, sinó també perquè està comprovat que no esmorzar condiciona les nostres capacitats d’aprendre, memoritzar i ser creatius i fa que rendim menys. Però...

Quins altres beneficis implica un bon esmorzar?
  • Un esmorzar saludable, de la mateixa manera que una dieta equilibrada, ajuda a infants i adolescents a créixer i a desenvolupar-se intel·lectualment.

  • Et fa estar més despert, atent i concentrat davant les explicacions del mestre o davant les activitats que fem de bon matí, i més si impliquen pensar o moure’s molt.

  • Les persones que esmorzen poden mantenir-se en el seu pes amb més facilitat que les que no esmorzen. I això per què? Doncs, perquè reparteixen millor els aliments i les calories (les unitats d’energia) que porten en diversos àpats, mentre que les que no esmorzen quan han de dinar tenen tanta gana que mengen més del recomanat. A més a mes, si esmorzes, aguantaràs fins el dinar sense haver de picar entre hores (snacks, aperitius, llaminadures...) i això és molt important per no engreixar-se.

  • També ajuda a evitar problemes de salut a curt termini, com l’anèmia (falta de glòbuls vermells a la sang), els trastorns alimentaris (com l’anorèxia i la bulímia) i, fins i tot, les càries!!

  • I a prevenir malalties a llarg termini com el càncer i les afeccions cardio-vasculars (el colesterol, els atacs de cor...).
Tot i els molts beneficis que té un bon esmorzar, segons diversos estudis, com el de la revista Consumer, l’esmorzar cada vegada està més oblidat en la dieta dels espanyols, tot i la importància que té pel correcte desenvolupament d’infants i joves.

Quin és l’esmorzar ideal?

Segons l’estudi de Consumer, l’esmorzar ha de suposar entre el 20% i el 25% de les calories (de les unitats d’energia que el cos crema per afrontar totes les activitats) ingerides durant tot el dia. Així que, tant el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona com Consumer coincideixen que perquè l’esmorzar sigui sa alhora que energètic ha de contenir aquests tipus d’aliments:
  • Làctics: llet, iogurt, mató, formatge baix en greix... Aquests productes t’aporten calci (molt important per tenir els ossos forts) i vitamines A, B i D.

  • Fruites: de qualsevol tipus i en suc o en peça. Et proporcionen hidrats de carboni, aigua i fibra, entre altres vitamines i nutrients.

  • Cereals: pa, torrades, cereals per posar a la llet, galetes... Són una bona font d’hidrats de carboni, que t’aportaran energia perquè cremi el cos, i fibra.
També poden estar presents a l’esmorzar, en quantitats moderades, altres aliments com:
  • Derivats carnis: pernil dolç o serrà i embotit de gall d’indi o pollastre. Aquests productes contenen moltes proteïnes que ajuden a la construcció dels teixits del cos i de les cèl·lules. Els embotits com el xoriço, el fuet, etc., no són tan recomanables, però en poca quantitat no són perjudicials, així que, per exemple, pots alternar-los de dia, amb el pernil o el gall d’indi, a l’entrepà que et menges a l’hora d’esbarjo.

  • Sucre, melmelada, mel.... T’aportaran hidrats de carboni amb molta energia. Però no mengis productes de pastisseria ni llaminadures, perquè són productes que engreixen i no t’aporten cap nutrient.
Després de fer un esmorzar complet, ja veuràs com aniràs a l’escola amb moltes més ganes. Això sí, recorda que el fet de menjar alguna cosa abans de sortir de casa no implica que hagis de deixar de fer l’esmorzar de mig matí. Ingerir un entrepà petit o una peça de fruita a l’hora del pati, et completarà l’esmorzar del matí i t’ajudarà a arribar a l’hora del dinar sense passar una gana voraç.

Campanyes per un esmorzar saludable

Coneixent els beneficis que comporta esmorzar sa abans d’anar a classe, molts organismes públics i privats, així com empreses, han posat en marxa programes per sensibilitzar i donar conèixer el tema entre els estudiants i les seves famílies. A Lleida, Tarragona, Vilanova i la Geltrú..., moltes escoles i instituts, en col·laboració amb els col·legis de farmacèutics, els ajuntaments i empreses del sector de l’alimentació, dediquen algunes hores a fer xerrades sobre el tema i a elaborar aquests esmorzars.

segueix-nos «

 

els continguts de la teva TV local «