Dijous 18

Octubre de 2018

La Xarxa

Entrevista Bonaventura Clotet, director de l'Institut d'Investigació de la sida Irsi Caixa

"Aconseguirem tenir països lliures de sida"

El doctor ha fet una crida a l'altruisme ciutadà perquè inverteixi en recerca biomèdica

23/06/2016 10:56h

Àudio:

El cap de la unitat de VIH de l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, Bonaventura Clotet, ha anunciat des de 'L'entrevista' de La Xarxa que "d'aquí poc tindrem països lliures de sida. Catalunya podria quedar lliure de la sida en un horitzó de deu o quinze anys", ha vaticinat. 

Clotet basa aquesta afirmació en el tractament que frena el virus si es pren en els primers dies després del contagi o bé de manera regular en els casos d'aquelles persones que tinguin conductes de risc. Un tractament, via píndola, que permetrà alliberar diversos països de la sida. I Clotet s'ha aventurat a dir que "cap al 2020 aconseguirem haver assajat les diferents estratègies que permetran poder arribar a curar els malalts de sida".

Tot i això el doctor recorda que no es pot abaixar la guàrdia, especialment entre els joves, perquè la sida és "una pandèmia i encara hi ha prop de 900 contagis anuals a Catalunya". Catalunya continua sense un pla d'acció específic per aturar les noves infeccions, entre el col·lectiu d'homes homosexuals. L'exconseller de Salut, Boi Ruiz, s'hi va comprometre públicament. 

Llei de mecenatge

El cap de la unitat de VIH de l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona recorda que per accelerar la millora de la qualitat de vida dels malalts de sida, així com la recerca d'una vacuna que en permeti la curació, calen diners. D'una banda, Clotet ha demanat a les administracions que inverteixin més en recerca biomèdica. L'investigador també insisteix que cal "sensibilitzar la població, des de la infància, que donar suport a la recerca en biomedicina és ajudar el propi país a sortir de la crisi a mitjà termini. Educar les escoles, els nens, en tot el tema de solidaritat, mecenatge, filantropia, és molt important. Aquí no ho tenim i quan insinues que pots demanar aquesta solidaritat, nigú no ho fa", ha lamentat. 

I quins efectes podria tenir tot plegat? La resposta del doctor Clotet és clara: "tot això faria que Catalunya pogués estar en el focus d'atracció d'inversors que, si la tinguéssim, permetria crear el caldo de cultiu perquè el fons de capital risc aposti per un projecte concret", ha explicat. 

A les portes d'unes eleccions generals els partits tampoc no plantegen una llei de mecenatge que fomenti les aportacions d'empreses i particulars en aquest sentit. "Si hi ha una llei de mecenatge favorable hi hauria més sensibilitat de donar suport a la recerca. Perquè això crea patents, empresa, llocs de treball i inversió".

segueix-nos «