Dijous 18

Octubre de 2018

La Xarxa

"El millor tractament és estar amb la mare"

La campanya 'Amb tu com a casa' vol crear un centre de neonatologia avançada

19/12/2017 11:24h

La Xarxa

'Amb tu com a casa' és la campanya de micromecenatge de l'Hospital Vall d'Hebron que té per objectiu crear un nou centre de neonatologia avançada, és a dir, habilitar habitacions familiars per a infants prematurs per millorar l'atenció als nadons i potenciar l'anomenat contacte pell amb pell, primordial per al desenvolunpament d'aquests infants. "La comunicació mare-fill fa que maduri el sistema nerviós del nen prematur i que tot funcioni millor. El millor tractament dels prematurs és estar amb la seva mare i els resultats són espectaculars", diu Héctor Boix, pediatre neonatòleg de l'Hospital Vall d'Hebron.

En aquest sentit, Boix explica que un dels reptes és incorporar els pares a ser part del tractament i integrar tota la família. "Per això necessitem crear aquest espai físic, que és la raó de la campanya", ha explicat el pediatre a l'espai 'L'entrevista'. 

A l'Hospital Vall d'Hebron nexien cada any prop de 2.800 nadons i més de 660 necessiten atencions especials. Les famílies dels infants prematurs els poden visitar a la unitat de neonatologia, en un horari limitat, però ara l'hospital vol fer un pas més enllà i crear un nou centre per fer sentir les famílies com a casa. Perquè sigui una realitat, es necessiten 880.000 euros i l'obra social de La Caixa ja n'ha aportat 250.000. 

La campanya està inspirada en la història de l'Álvaro. Va néixer amb 25 setmanes de gestació, va pesar 650 grams i va haver d'estar ingressat durant tres mesos a la unitat de neanotologia. Ell i els seus pares són els protagonistes de la campanya. "No estem preparats per ser pares de nens tan petits. L'aspecte de fetus del teu fill impressiona i és molt traumàtic el naixement d'algú amb el qual no pots estar amb ell a casa teva. És un equilibri complicat", diu Lali Arnau, mare de l'Álvaro. "La meva prioritat era l'Álvaro. I si no tens facilitats, tots es complica més", confessa. I afegeix: "És fonamental que durant les primeres hores vingui algú i et digui que això serà una muntanya russa però que has d'estar amb el teu fill. I quan passen els dies, veus que estar amb el teu fill fa que millorin les seves constants vitals. És veure per creure. És supervivència. El millor regal és estar com més hores amb ell millor". 
Per aquest motiu, Héctor Boix insisteix que "volem crear un espai en què els pares puguin estar com més temps millor i no sigui necessari que vinguin voluntaris. Cal trencar mites. Com més amor donis als teus fills, millor evolucionaran i més segurs se sentiran". 
Per fer les donacions es pot consultar el web www.ambtucomacasa.com o  la plataforma de micromecenatge Migranodearena. Segons Boix, la investigació en aquest país "és extremament complicada". "S'ha convertit en un 'hobby' i trobar finançament és molt difícil i competitiu", lamenta i insisteix: "A d'altres països, el micromecenatge és molt comú, hi ha molta cultura de la donació. Aquí a Espanya, el Vall d'Hebron és el primer hospital a fer-ho però és qüestió de temps. Cal exigir als governs que financin però mai arribem a tot. Per això crec que el micromecenatge és positiu".

segueix-nos «