Dimecres 12

Desembre de 2018

La Xarxa

Josep Maria Llovet: “Em preocupa que els investigadors catalans no tornin a Catalunya”

18/12/2014 10:40h

Àudio:

El professor d'Oncologia Hepàtica de l'Hospital Clínic de Barcelona fa una crida als governs a posar en marxa programes de retorn dels investigadors catalans que han marxat a l'estranger a causa de la crisi econòmica. “Reconec que em preocupa”, diu Llovet, “si és veritat que l'economia està millorant, cal focalitzar immediatament en investigació i en el retorn dels investigadors”.

En declaracions a La Xarxa de Comunicació Local, Josep Maria Llovet ha afirmat sense embuts que les retallades pressupostàries han afectat els grups d'investigació i recerca, sobretot els més petits.

El càncer de fetge és un dels càncers amb un índex més alt de mortalitat, només superat pel càncer de pulmó. Josep Maria Llovet diu que la detecció precoç del càncer hepàtic és una batalla que fa mots anys que està en marxa i que encara no s'ha guanyat: “tots els pacients en risc haurien d'estar en un programa de cribatge i encara no ho estan”.

Sobre el tractament del càncer hepàtic, el doctor Llovet no amaga que encara hi ha molt camí per recórrer però posa en relleu els grans avenços aconseguits en els darrers 5 anys, “una autèntica revolució”. En aquest sentit, ha explicat la importància de la investigació paral·lela sobre hepatitis, una de les causes principals del càncer de fetge. Fa 5 anys es curava el 30% de pacients amb hepatitis tipus C, ara, amb els nous fàrmacs, s'arriba al 95%. “Si podem eradicar aquest virus, en 20 anys la incidència del càncer de fetge es reduirà extraordinàriament”, ha sentenciat.

Llovet, expert en càncer hepàtic, ha demanat una campanya contra el consum d'alcohol similar a la campanya iniciada fa uns anys contra el tabaquisme “amb una implementació i acceptació social extraordinària”. “Cal deixar clar a la població que l'alcohol en excés és molt tòxic per a l'organisme”, recorda el doctor i lamenta que el consum d'alcohol encara avui compta amb una gran acceptació social.

segueix-nos «