Dissabte 19

Gener de 2019

La Xarxa

La Xarxa

Ramon Salazar: “Vacunar és crucial pel càncer de coll d'úter”

27/04/2015 11:12h

La Xarxa

Àudio:

El cap del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Institut Oncològic de Catalunya, Ramon Salazar, considera "crucial" vacunar del papil·loma humà totes les nenes en edat preadolescent per evitar el càncer de coll d'úter, com ja es fa actualment. En el cas dels nens, és partidari d'estudiar-ho però diu que no és prioritari.

Davant els recels que aixeca en alguns sectors la vacuna actual, que no és la definitiva, el doctor Ramon Salazar assegura que vacunar “és crucial”. “Que pensin en tota la patologia que ens han evitat les vacunes: ja no tenim nens amb poliomielitis, ni rubèola ni verola”, recorda el cap del Servei d'Oncologia de l'ICO. “I per les dones no vacunades, és tan senzill com una citologia cada dos anys”, ha afegit.

En declaracions a l'espai 'L'entrevista' de La Xarxa de Comunicació Local, Salazar no veu necessari ampliar la població diana de les mamografies, actualment fixada biennalment per a dones d'entre 50 i 69 anys. Segons el cap d'Oncologia Mèdica de l'ICO, “no s'ha demostrat que la mamografia en una dona jove sense antecedents familiars de càncer de mama millori la taxa de curació”. I adverteix: “a més, pot tenir efectes secundaris”. En el cas de tenir antecedents familiars. Ramon Salazar va més enllà, proposa “atenció individualitzada”. A més, demana mirar més enllà de les mamografies, i apunta que les ecografies intramamàries o les ressonàncies magnètiques poden ser molt útils: “en casos de dones joves amb teixits mamaris molt fibrosos les mamografies donen molts errors”.

segueix-nos «