Dissabte 19

Octubre de 2019

Les Fonts del Llobregat: el naixement d'un riu ple de llegenda

16/01/2003 09:00h

A Castellar de n'Hug (el Berguedà), dins el Parc natural de Cadí-Moixeró, neix el riu Llobregat. Diuen que l’aigua que brolla de les Fonts del Llobregat són les llàgrimes de les nenes assassinades per una bruixa que volia que la seva filla fos la més maca de la comarca. I que el color vermellós que de vegades tenyeix aquestes aigües és el polsim en què es va convertir aquesta bruixa quan les aigües van sorgir de les roques per engolir-la, donant lloc al naixement del riu Llobregat. Més enllà de la llegenda, l’indret té un cert aire de misteri. Si passeges per la vora del riu, fixat-t’hi bé. Potser vegis el reflex vermellós de la bruixa sota les seves aigües. Les Fonts del Llobregat brollen a 1.300 metres d’altitud. Deixant a una banda la llegenda i recorrent a dades científiques, l'aigua de les fonts prové d'un riu subterrani que s'alimenta de la neu acumulada, durant l'hivern, als cims més propers de Castellar de n’Hug com ara el Puigllançada i la Tossa d'Alp. Des d’aquí, el riu comença el seu recorregut fins arribar a la comarca del Baix Llobregat, on desemboca formant un delta.

Per arribar fins al naixement del riu Llobregat cal agafar la carretera comarcal C-16 a l'alçada de Guardiola de Berguedà i després la B-402 direcció La Pobla de Lillet. Passat el poble cal prendre un trencant a mà esquerra, carretera BV-4031 direcció Castellar de N'Hug.

Des del nucli de la població tens un quart hora de camí fins arribar a les fonts. El camí de baixada al riu comença al costat de la piscina municipal. El recorregut no té pèrdua ja que està perfectament senyalitzat i amb explicacions sobre la vegetació que trobem pel camí.

En arribar a les Fonts del Llobregat, pots tornar a Castellar de n’Hug per allà on has vingut o bé seguir caminant fins arribar a un bar-restaurant amb taules de fusta fora per poder fer-hi un pic-nic. A mà esquerra trobaràs l’antic Molí fariner de les Fonts, actualment convertit en central hidroelèctrica.

Si abans d’arribar a les fonts no has fet un tomb per Castellar de n’Hug, no te’n vagis sense fer-ho. Aquest és un dels pobles de muntanya amb més encant de tot Catalunya, amb els seus carrers empedrats i les seves cases típiques de muntanya, totes de pedra. A la part més enlairada del municipi hi ha un mirador i el Museu del Pastor amb una caseta de gos d'atura, monument a aquest fidel company de l'home que, en aquest municipi, té tanta importància ja que s’hi celebra des de 1962 el Concurs Internacional de Gossos d’Atura.

Als voltants de Castellar de n'Hug també podem visitar El Museu del Transport de Catalunya i el Ferrocarril Turístic Castellar-la Pobla, el Museu del Ciment del Clot del Moro, edifici modernista d’estil gaudinià on hi va haver la primera fàbrica de Ciment Asland de Catalunya a començaments de segle XX, i els Jardins Artigas, a La Pobla de Lillet, dissenyats per Gaudí.

La millor època per fer aquesta excursió és a la primavera, després del desglaç, quan l’aigua brolla en abundància. A més, en aquesta estació podràs aprofitar per degustar la gastronomia de la comarca, especialitzada en bolets, i tastar plats tan suculents com l’escudella de blat de moro escairat, patates emmascarades, trumfos amb rosta, sopa de mandonguilles amb fredolics, vedella amb llenegues, carns a la brasa i comprar una mà d’embotits fets artesanalment. I és que després d’un dia a la muntanya, encara que hagi estat només un passeig tranquil, sempre hi ha gana.

segueix-nos «